Výroba párků
-
Bůček vykostím, zbavím kůže a nakrájím na kostky cca 1 x 1 cm. Kýtu ořežu z blan, tuku a rovněž nakrájím na kostky.
-
Obě masa prosolím řeznickou solí (pragandou)*, kterou dávám v poměru 20 g / 1 kg masa, přidám černý mletý pepř, promíchám a ve vhodné nádobě upěchuji. Přikryji folii a na 12 hodin dám do chladu.
-
Mezitím odřezky, kosti i kůži uvařím mírným ohněm, abych měl vývar do směsi, po vychlazení vyjmu sádlo.
-
Po uležení maso pomelu na nejmenší šajbě - desce nejméně třikrát ( je to piplačka, ale vyplatí se), aby směs byla co nejjemnější konzistence a potom v robotu řádně vymísím. Ti, co mají kutr, nebo větší mixér, mají práci usnadněnou.
-
Protože jsem dělal dva druhy párků, směs jsem rozdělil na dvě části, jednu nechal tak, jak byla, se solí i pepřem a do druhé jsem dal přiměřené množství mleté sladké papriky a trochu pálivé.
-
Při míchání přidávám vychlazený vývar, aby směs byla tak akorát, ne řídká, ne tuhá.
-
Plnil jsem do kolagenových střev, navázal a než se vyhřála udírna, nechal jsem párky vyvěšené k oschnutí. U ovčích střívek věc nutná.
-
Do řádně vytopené udírny jsem vložil tyče s rozvěšenými párky a udržoval teplotu +- 70°C po dobu 1 a půl hodiny.
-
Po vyuzení jsem párky vložil do hrnce s vodou na maximální teplotu 80-85 °C na dobu 15 minut.**
-
Po této době jsem vložil párky do studené vody, krátce ochladil a rozvěsil k oschnutí.